Близките на удавените от "Илинден" дадоха на съд застрахователи

Животът

11-11-2012, 10:35

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Искът е за над 10 млн. лева обезщетение

Граждански иск за 10 500 000 лева са завели роднините на 15 българи, които се удавиха при потъването на кораба „Илинден” в Охридското езеро преди три години, съобщи Бтв.

Искът е срещу две застрахователни дружества. За имуществени вреди част от роднините искат още около 70 000 лева.

В молбата пред Софийския окръжен съд се посочва, че при капацитет на плавателния съд от 35 души, на него са били качени 53 пасажери на фаталния 5 септември 2009 г. Защитата настоява за експертиза, която да бъде възложена на Агенция „Морска администрация”, за уточняване на причината и виновника за потъването на „Илинден”. До момента роднините са получили по 4 500 евро от други застраховки.

Македонският съд призна за виновни за инцидента капитана Сотир Филевски и служител в „Лойд” Бранко Баич, дал удостоверение за годността на кораба. Между България и Македония е в сила споразумение, по силата на което страната ни признава, в гражданскоправната им част, присъдите на македонските съдилища.

Разследването в България, което започна паралелно с това в Македония, още не е приключило. Прокуратурата все още чака отговори на редица въпроси, които бяха изпратени до съседната държава преди повече от година. Чакат се отговори и на исканията за достъп до всички доказателства.

На четирите молби за правна помощ, които българските разследващи са изпратили, има само частични отговори. За разлика от Македония обаче, в София се разследват и действията на Капитанията в Охрид - органът, контролиращ движението на плавателните съдове в езерото.

Досега експертизи у нас показаха, че е имало неправомерно преустройство по палубата на „Илинден”. А през отворени прозорци на долната палуба на кораба е влязла вода и това е способствало плавателният съд да потъне по-бързо в Охридското езеро.