Жена роди у дома, бебчето - мъртво

Животът

11-11-2012, 12:00

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Раждането започнало в 2 ч. през нощта, но родителите не позвънили на 112 и не потърсили помощ от лекар

Бебче се е родило мъртво при раждане в домашни условия в Бургаско. Това съобщи шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров пред Фокус.

Според данните от него раждането започнало в 2 ч. през нощта, но родителите не позвънили на 112 и не потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Първият сигнал на 112 и в Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч. Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение. 

"Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула", заяви Георги Паздеров.

Според него напоследък има страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат.

"Според мен абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Когато не притежаваш компетенции няма как да поемеш отговорност и няма смисъл да се играе на ролетка, моят съвет към всички майки е да не правят това", категоричен беше директорът на РЗИ Бургас. 

Подробности по случая очаквайте по-късно!