Standard & Poor`s повиши рейтинга на София

Мисия София

11-11-2012, 14:31

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Това означава, че всички заеми, които общината ще поиска, ще са с още по-ниска лихва

Международната кредитна агенция Standard & Poor`s - S&P повиши кредитния рейтинг на София от ВВВ- на ВВВ със стабилна перспектива.

Това каза пред журналисти Йорданка Фандъкова. По думите й това е изключително важно. "Това е рейтингът, който има и държавата. Градът не може да има по-висок рейтинг от държавата, така че на този етап сме достигнали максимума", каза Фандъкова.

Основните аргументи на агенцията са много строга финансова дисциплина, много амбициозна капиталова програма, която се финансира благодарение на повишена събираемост на приходите и съфинансиране на европейски проекти. Изтъкнат е фактът, че Столична община успява да се разплаща навреме със своите партньори.

Това означава, че всички заеми, които общината има, както и тези, които ще поиска да получи, ще са с още по-ниска лихва. На практика, само от двата заема, които общината има, електротранспортът и за интегриран градски транспорт се спестяват около половин милион лева, благодарение на този повишен кредитен рейтинг.

"Аз наистина съм много доволна. Това се дължи на много силната екипна работа. За да може да имаме и началният, по-силен старт при преговори с Европейската инвестиционна банка, за заема, който подготвяме, от 50 милиона евро, да предложим на Столичен общински съвет за реконструкция на нови булеварди и улици на София", каза Фандъкова.