Българските студенти избират университетите на Острова

Общество

11-11-2012, 19:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изложението в София "Британско образование" привлича все повече посетители

Тази година около 1800 български студенти ще се обучават в Обединеното кралство и с тях общата цифра на българите в британските университети ще е над 5000.

На второто по рода си изложение у нас "Британско образование", днес 16 университета привличат млади българи на щандовете с рекламни материали и подготвени консултанти. Организацията на събитието е на Британски съвет в София.

Образованието там е традиционно и разбираемо за българите и се радва на огромен интерес както сред младите хора, така и сред техните родители, заяви за БГНЕС директорът в Британски съвет Любов Костова. Таксите за студентите там не са по-високи, а са просто либерализирани в зависимост от различните университети, от различните програми - има от 3000 паунда, има и от 9000 паунда на година, по-евтино излиза дистанционното обучение, поясни тя. Добра форма, която се предлага там е студентското кредитиране, направено така че след като младият човек при завършването си започне да печели над определена сума, тогава да започне връщането на заема, продължи Костова.

Мартин и Венцислав завършват средното си образование – единият е в Професионалната гимназия по телекомуникации, а другият учи в Софийската математическа гимназия и категорично са се ориентирали да учат в инженерни и IT специалности в Обединеното кралство. Единственото, което са дошли да проучат днес на изложението е колко ще им струва обучението.

В класа на Венцислав от 28 души 20 заминават да продължат образованието си зад граница, а 8-те просто нямат необходимите първоначални финансови средства, за да заминат. "Такава е тенденцията сега - всички да заминават", обобщава той.