Бойко: Добре че са магистралите, да има и разкопки

Политика

11-11-2012, 19:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"И ние сме археолози", отсече премиерът

"Ако не правехме магистралите, там нямаше да има разкопки. Значи и ние сме археолози", заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в Националния археологически музей в столицата.

Борисов посочи, че за археологическите разкопки на магистралата до Шумен са инвестирани 1.3 млн. лв.

Министър-председателят беше придружен от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на образованието и науката Сергей Игнатов. Премиерът разгледа намереното в Омуртаговата могила край с. Свещари, Разград, тракийско съкровище, открито от археологически екип с ръководител проф. Диана Гергова. На събитието присъства и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Министрите взеха в ръце дамски накити – част от находките, открити при разкопките.
"Тази находка е знак от времето, когато Гетската държава е в своя политически и военен възход и е съюзник на голямата Македонска държава. Един знак, върху който още много ще мислим", посочи проф. Диана Гергова.

"Ние доста пари даваме за археология сега. Другите не са давали хич. Ние доста даваме. Само по магистралите и жп линиите са над 3-4 млн. – по памет ги знам. Общо сме дали 32 млн. за археология", похвали се премиерът. Усилията, които полагаме, се възнаграждават, каза още той.
Бойко Борисов обеща да осигури на археолозите средства за закупуването на нова апаратура за геофизично изследване на стойност над 50 000 лв., която може да заснема на дълбочина до 50-60 м.

Гергова посочи, че е предложила да се организира охрана на района на могилите край Разград, където има около 100 могили и на всяка вече има иманярски набези. В момента има осигурена охрана от полицията в Разград.

"Казанлък вече сме осигурили охрана – отчасти с европейски пари, отчасти с наши си пари и на министерство на културата", коментира вицепремиерът Симеон Дянков. Той отбеляза, че и английската преса пише за находките край Разград.
Цената на такива паметници не се обявява, защото това се превръща в повод за нелегален трафик, посочи Гергова. Ако приходите от билетите, които са на мястиото на този резерват, бъде гарантирано, че обратно се рефинансират в разкопката, ние ще облекчим министър Дянков в усилията му да финансира археологията.
"Ако сравните г-н премиер средствата, които отиват за една магистрала със средствата, които отиват за нашите разкопки – това е много малка сума в сравнение с това, което отива за проектите", посочи Гергова.
В сряда от 11.00 ч. в Националния археологически институт с музей към БАН ще се състои пресконференция, на която ще бъдат представени находките. Те ще бъдат поставени във витрини, за да могат да се разгледат, а после ще бъдат прибрани в трезора на музея.