Путин кани Борисов за първа копка

Животът

12-11-2012, 08:31

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Двамата откриват строежа на "Южен поток" на 7 декември

Премиерът Бойко Борисов е получил покана за участие в тържествената първа копка на "Южен поток". Той вероятно ще присъства на събитието, водено от руския президент Владимир Путин. Поканени са и държавните ръководители на останалите страни, които участват в проекта.

Копката е насрочена за 7 декември край руския град Анапа, на западния бряг на Черно море, откъдето ще тръгва тръбата. Официалната покана е и до енергийния министър Делян Добрев и до шефа на Български енергиен холдинг Михаил Андонов, съобщава Стандарт. Засега обаче не е ясно дали Борисов ще уважи церемонията. В програмата му до края на годината няма планувано посещение в Русия.
Първоначално Путин трябваше да посети България на 9 ноември и да направи заедно с Бойко Борисов първата символична копка в Провадия, където се очаква да излиза тръбата на българска територия. Посещенията на руския президент за този месец обаче бяха отложени по здравословни причини. Впоследствие подписът на споразуменията бе отложен със седмица.
Очаква се този четвъртък у нас да пристигнат шефовете на Газпром за взимането на окончателното решение за строежа на "Южен поток" у нас. Тогава ще бъде подписан и новият договор за доставка на руски газ. Шефовете на "Газпромекспорт" и "Булгаргаз" ще парафират контракта. Очаква се газовият договор да е за 6 години и да предвижда значително по-изгодна цена и по-облекчени условия за страната ни. Едно от тях е отпадането на посредниците - "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпромекспорт", които оскъпяват горивото до България, предава Дир.бг