СЗО ще бори незаконната търговия с цигари

Животът

12-11-2012, 09:50

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Контрабандата и търговията с фалшиви тютюневи изделия възлиза на 11% от общия тютюнев пазар

Над 170 страни приеха Глобален пакт за борба с незаконната търговия с тютюневи изделия.

Той предвижда създаването на международна система за проследяване, с цел да се прекрати контрабандата и търговията с фалшиви тютюневи изделия, възлизаща на 11% от общия тютюнев пазар и струваща на правителствата около 40 милиарда долара в загуби на приходи от данъци, предава БГНЕС.

"Този договор променя правилата на играта", заяви генералната директорка на Световната здравна организация Маргарет Чан в обръщение към конференция в Сеул на Рамковата конвенция за контрол върху тютюна на СЗО. Той бе ратифициран от 176 страни от влизането си в сила през 2005 г.

Протоколът дава на подписалите го държави пет години да създадат механизъм за проследяване на цигари и всички други тютюневи изделия. Системата ще използва неизтриваема маркировка и ще бъде координирана на глобално ниво, за да следи незаконната търговия с тютюневи изделия.

Производителите и разпространителите на тютюневи изделия ще трябва да се лицензират. Производителите ще трябва да проверяват клиентите си, за да установят дали са почтени или имат връзки с криминални организации.  Днешният пакт слага край на Рамковата конвенция за контрол върху тютюна, чиято основна цел беше по-скоро да намалява търсенето на тютюневи изделия, отколкото да контролира веригата за разпространение.