Разследват има ли вина Сияна за смъртта на новороденото й

Животът

12-11-2012, 12:47

Снимка:

Нова ТВ

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Резултатите от аутопсията на плода решаващи за повдигане на обвинение

Има образувано досъдебно производство по случая с момичето, което роди в домашни условия, а бебчето й почина, казаха за BurgasUtre от Районна прокуратура.

Разследването е по чл. 120 от НК за убийство извършено от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него.

Към момента то се води срещу виновно лице, но ако бъдат събрани достатъчно доказателства, може да се стигне до повдигане на обвинения.

"Чакаме резултат от аутопсията. Тя трябва да установи дали се касае за живородено и в последствие умъртвено дете или за мъртвородено и как е протекло раждането.  Досъдебното производство е започнато по чл. 120 като най-относим към момента, но едва след като излязат резултатите от съдебно-медицинската експертиза ще стане ясно какви обвинения ще бъдат повдигнати", обясни Мария Маркова, говорител на районната прокуратура.

Резултатите от аутопсията обаче най-вероятно ще се проточат, тъй като са назначени хистологични изследвания, които отнемат повече време, научи BurgasUtre. Специалисти обясниха, че хистология се прави като се вземат парченца от различните вътрешни органи, които трябва да дадат информация за състоянието на детето и оттам да се направят изводи за причините за смъртта.

Ако се докаже някакво действие или бездействие от страна на майката, насочено към плода ще се повдигнат и обвинения. 

"Има значение и колко дълго е протекло раждането, подаването на сигнал на тел. 112, което също е относимо към внасянето на наказателната отговорност и в тези случаи се касае за бездействие в тази насока", каза още Маркова.