Такса смет за гражданите скача 0,3 промила

Мисия Пловдив

12-11-2012, 11:48

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Причината е завишението на отчисленията към РИОСВ, заяви кметът Иван Тотев

В проектобюджета на Пловдив за следващата година е заложено повишение от 0,3 промила на таксата за битови отпадъци за гражданите. Скокът от 1,2 на 1,5 на хиляда се налага заради нарасналите плащания към РИОСВ, които вече събират по 15 вместо досегашните 9 лева на тон. Това съобщи кметът Иван Тотев. Той поясни, че на годишна основа тази такса ще струва със 750 000 лева повече на града, като парите са предвидени за рекултивация на депата за битови отпадъци.

Повишението за граждани ще доведе до 1 милион лева на годишна база. От тях обаче заради скока очакваме да съберем едва около 60 процента. Както вече знаете за бизнеса таксата пада от 5,5 на 5,3 промила. Тоест очаква се известна липса на средства по това перо и затова си подготвяме известен резерв, посочи още градоначалникът.

Проектобюджетът ще бъде качен до края на седмицата на интернет сайта на Общината. До дни ще пуснем обявления и в медиите. Някъде около 22 този месец ще се проведе общественото обсъждане и очакваме на 15 декември той да бъде гласуван. Тъй като за първи път бюджетът ще бъде приет преди края на финансовата година, през януари той ще бъде коригиран, като се добавят и така наречените остатъци, каза още Тотев. Става дума за около 2 милиона лева от софийския боклук и 1,7 милиона от проекта за инсинератора, тъй като с швейцарската фирма отиваме на арбитраж. От Колодрума пък си върнахме около 1,2 милиона ДДС и този данъчен кредит ще бъде вложен наново в строежа.

Като цяло рамката за местните приходи е около 187 милиона лева за 2013-а година, за сравнение през тази са били заложени 174 млн. Тоест има едно увеличение от 10-ина милиона, което заедно с остатъците и целевите субсидии от републиканския бюджет ще даде на разположение на Общината около 230 милиона лева, заяви още кметът.