До дни - колко ще струват картите и кой ще ги издава

Мисия Пловдив

12-11-2012, 12:21

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

„Градски транспорт“ трябва да намери липсващите автобуси до края на ноември

Тази седмица кметът на Пловдив Иван Тотев ще издаде новата заповед за преференциалните карти за пътуване в обществения транспорт в града, съобщи ресорният зам-кмет Александър Държиков. В нея ще стане ясно колко ще струват и коя фирма ще ги издава. По думите на Държиков се очаква на 15 декември пловдивчани да могат да ги купят.

Именно темата за пропуските в автобусите предизвика напрежение между превозвачите в Пловдив. 

Припомняме, че от 3 години документите издава фирмата на Димитър Чолаков „Автотранс – 2000“. „Миналата година ръководството на „Хеброс Бус“ поиска да извършва услугата, но цената на картите и това коя фирма ще ги издава може да реши само кметът. За момента транспортните фирми уреждат споровете по между си, но нито една от тях не е предприела каквито и да е стъпки“, бе коментарът на зам.-кмета.

По повод намерението на превозвачите да пуснат карти само за линиите, които обслужват, Държиков заяви, че според него този вариант няма да бъде удачен за пътниците. Ако има промяна и действително се наложи да купуваме карти за различните превозвачи и линии, то субсидиите и компенсациите за тях ще са наполовина по-малки.

Междувременно линиите на „Градски танспорт“ АД, собственост на бившия общински съветник Ангел Батаклиев, се обслужват едва на 40 % от поетите ангажименти към община Пловдив. Припомняме, че поради системно пресрочване на кредитите, софийската лизингова компания "ЕFG" иззе 45 от автобусите на дружеството. „Фирмата използва до 29 коли при договор за 63 работещи автобуса“, уточни Държиков. „Това е и причината потърпевши от ситуацията да са пътниците. Всяка линия е обслужвана от 2-3 автобуса, единставената на пълен капацитет е № 9, която разполага със 7 коли“, каза още зам.-кметът. По думите му общината има уверението от ръководството на дружеството, че в най-скоро време те ще успеят да набавят необходимия брой автобуси екологичен клас. „Градски транспорт“ има време до края на месеца да навакса пропуските и до тогава да започне да обслужва на 100 % всичките си линии“, обяви Държиков.