500 лева вкараха зад решетките подкупна инспекторка

Крими

12-11-2012, 12:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Три години лишаване от свобода отнесе 57-годишната служителка

Пловдивският окръжен съд постанови три години лешаване от свобода с пет години изпитателен срок за подкупен инсектор на “Инспекция по държавен и технически надзор” към “Държавна агенция за метрологичен и технически надзор“.

57-годишната Милена Наневска е глобена и с 1000 лв., лишена е от правото да заема държавна или обществена длъжност “инспектор” за срок от три години и отново за срок от три години няма право да упражнява надзорна дейност.

Тя е призната за виновна в това, че през периода от средата на месец юли 2011 г. до 17.11.2011 г. в Пловдив в качеството си на длъжностно лице е приела от Видьо Видев дар, който не се следва – общо 500 лв., затова че е извършила действие по служба – пълен технически преглед с изпитване на парен котел в УМБАЛ “СВ. Георги” и Аграрен университет гр. Пловдив и е издала удостоверение. Подкупът е извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.

От 2000 г. Наневска работела в Главна дирекция “Инспекция по държавен и технически надзор” към “Държавна агенция за метрологичен и технически надзор”. Свидетелят Видьо Видев бил управител на ЕТ “Екостил” гр. Пловдив, като част от дейността на фирмата му включвала почистване на парни котли. Тази дейност се контролирала от РО “ИДТН ” гр. Пловдив. В тази връзка Видев и Наневска се запознали. През лятото на 2010 г. Наневска казала на Видев, че следва да й заплаща суми между 150 лв. и 300 лв. затова, че проверява и разрешава пускането в експлоатация на почистваните от него котли, като сумата трябвало да се определя от големината на котела и получаваното от Видев възнаграждение по договора му с възложителя. Видев бил шокиран и казал, че това са много пари, но тя му отговорила, че трябва да плаща, ако иска неговата фирма да има такива обекти. Заплашила го, че може да му създаде проблеми и да препоръчва други фирми. Тези разговори продължили и през 2011 г.

В края на май 2011 г. Наневска се обадила на телефона на Видев и му казала, че е спряла от експлоатация един котел в УМБАЛ “СВ. Георги ” гр. Пловдив поради наличие на котлен камък над нормата. Тя посъветвала свидетеля да отиде при началника на паровата централа в болницата и да се разбере с него за почистването на котела.

През м. юни Видев депозирал оферта в УМБАЛ “СВ. Георги” гр. Пловдив за почистване на парния котел и сключил договор с ръководството на болницата. Извършено било почистване на котела, а след като Наневска извършила технически преглед и котела бил пуснат в експлоатация, започнала за звъни на мобилния на Видев и поискала да й даде 300 лв. В средата на м. юли двамата се срещнали и той й дал парите.

През м. октомври 2011 г. фирмата на Видев сключила договор с “Аграрен университет ” гр. Пловдив за почистване на парния котел. След извършване на проверката Наневска започнала отново да иска пари.

На 28.10.2011 г. Видев депозирал жалба в Районна прокуратура Пловдив, в която посочил, че системно е изнудван от Наневска. На 17.11.2011 г. двамата се срещнали пред магазин Т -  маркет в ЖР “Тракия” и Видев предал на Наневска сумата от 200 лв. с предварително описани банкноти. След като прибрала парите в дамската си чанта, Наневска била задържана от полицейски служители.

Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.