„Чистота“: Замръзналите спирки, тротоари и кръстовища остават в небитието (снимки)

Мисия Пловдив

12-11-2012, 13:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Със 133 снегопочистващи стари и модерни машини Пловдив посреща зимата

Идващата зима не може да уплаши ОП "Чистота". Поне такава заявка даде шефът й Иван Стоянов. За разлика от изминалия студен и леден сезон, тази зима от общинското предприятие са сигурни, че непочистени тротоари, пешеходни зони и спирки няма да има. Снегопочистващата техника, с която община Пловдив ще посреща зимата, днес бе строена за преглед от инспектори и полицаи. 

За почистването на тротоарите до сега общинското предприятие е залагало на ръчен труд. "Имахме проблем, защото работниците не можеха да се справят с количеството на снега - 50-сантиметровата покривка и леда. Беше практически невъзможно", коментира Стоянов.

Тази година обаче от "Чистота" са решили да се борят с мултифункционална нова техника. "Купихме 3 датски и 2 шотландски машини с прикачен инвентар за борба със снега. Имат гребла, за да вършат работата на снегорин и разпръсквач за химически гранули", припомни Стоянов.

Новото тази зима е и челен товарач, който ще отваря заснежени кръстовища и ще прави проходи за спирките. Машината е голяма и се използва както като товарна, така и за механична работа по отваряне и разриване на сняг.

"За зимното почистване разполагаме със 109 машини, собственост на комуналната компания КМД, 15 снегорина в ОП "Чистота", 6 разпръсквача и 3 челни товарача", уточни Стоянов. Общото количество на машините за зимната поддръжка на община Пловдив е 133.

Според шефа на "Чистота" поне до края на ноември снеговалежи не се очакват. "Готвим се за зима като миналогодишната, а дано да дойде по-лека", надява се той.