Меси - новият футболен крал

Спорт

12-11-2012, 13:57

Автор:

Ангел Домусчиев

Всичко от Автора

Аржентинецът бутна Пеле от трона

Той пленява, той те кара да настръхнеш, спира дъха ти, предизвиква сълзи от радост, възхищение, преклонение, Sportline.bg. Когато го гледаш с топка в крака, той те кара да се чувстваш истински жив, да празнуваш футбола. Той може да е само един - най-великият футболист на всички времена. Не, не е Пеле или Марадона. Боже, разбира се, че не е Кристиано Роналдо! Той е гениалният Лионел Меси - новият крал на най-популярния спорт в света.

Аржентинската звезда на Барселона вчера докосна небето. Направи го за пореден път. Отново доказа, че над него е само Господ. Който го обича така силно, който го е дарил с дарба, направила го №1 на терена и в сърцата на милиони хора. Преди, сега, завинаги! Меси подобри поредния си рекорд - този път на бразилеца Пеле за най-много голове, вкарани в рамките на една календарна година. Бутна Краля, за да се настани удобно на трона му. Не само заради това постижение, разбира се. Заради всичко показано до момента.

През 1958 г. Едсон Арантес до Насименто, наричан Пеле, отбеляза 75 гола. Вчера в мача от 11-тия кръг на Примера Майорка - Барса в 44-та минута Лионел Меси вкара гол, който бе неговият 75-ти за 2012 г. Това бе и първи след раждането на сина му Тиаго. Естествено, попадението бе посветен на мъника, на принца. В 70-та минута Лео вкара второто си попадение в мача, а Барселона победи като гост с 4:2. Тази впечатляваща статистика прави Лионел Меси фаворит за "Златната топка" отново. До края на сезона Меси може да подобри и постижението на Герд Мюлер, който е с 85 гола през 1972 г. Аржентинецът е в Топ 10 на вечната реализаторска листа на испанското първенство, оглавявана от Телмо Сара с 251 гола (1940-1955 за Атлетик Билбао).

Ако на 7 януари 2013 г. на церемонията на ФИФА Меси получи отличието за Най-добър играч в света, той ще стане автор на още един рекорд - четирикратен носител на "Златна топка". Нещо немислимо за който и да било футболист в историята.

Постиженията на Лео, рекордите му, са толкова много и толкова дъвкани, че няма да ви засипваме отново със статистика. Само слепецът не вижда, само глупакът отрича, че именно това момче е най-великият футболист, раждал се на Земята. Че е Крал Меси! Такъв е и в живота, той просто те кара да го обичаш, да му симпатизираш, дори и да не си фен на Барселона. Поклон! Аз съм истински щастлив, защото съм съвременник на гениалния аржентинец и мога да го гледам всяка седмица. Той е красивото лице на футбола, той е властелинът, той го владее. Да живее кралят!