Намаля сивият сектор, доволен е Тотю Младенов

Политика

12-11-2012, 15:39

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Броят на наетите без договор е намалял от 70.9 хил. на 40.4 хил. за периода 2008 – 2011 г.

Сивият сектор намалява със 7% през 2012 г. в сравнение с 2010 г.

Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на международна конференция на тема "Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда", съобщиха от МТСП.

Младенов отбеляза, че в България броят на наетите лица без договор е намалял от 70.9 хил. на 40.4 хил. или с 57% за периода 2008 – 2011 г.

Той съобщи, че чрез европарите министерството му подпомага повишаването на квалификацията на заетите и безработни лица, повишава производителността на труда и доходите на работниците и служителите.

Министърът представи пред чуждестранните гости дейността на Българо-германските центрове за професионално обучение, като постави акцент върху успешната реализация на курсистите.

По данни на министерството повече от половината си намират работа след завършване на обучението, а останалите подобряват пригодността си на пазара на труда.

МТСП ще създаде и Българо-австрийски центрове за квалификация и преквалификация на работници. Заедно с австрийския му колега Рудолф Хундсторфер, той подписа документа на среща по време на работната си визита във Виена през септември 2012.