Гърция прие “бюджета на плача”

Парите

13-11-2012, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Той предвижда съкращаване на разходите с 9,4 милиарда евро и спад на брутния вътрешен продукт с 4,2%

Гръцкият парламент одобри кризисния "бюджет на плача" за 2013 г., който предвижда съкращаване на разходите с 9,4 милиарда евро и спад на брутния вътрешен продукт с 4,2%. Въпреки протестите на опозицията във и извън парламента представеният от правителството на Андонис Самарас проект получи 167 гласа "за", а "против" гласуваха 128 депутати, предава "24 часа".

Одобряването на този бюджет бе едно от условията Гърция да получи поредния транш от спасителния кредит на ЕС и МВФ в размер на 31,5 млрд. евро. В него се предвиждат болезнени мерки, като повишаване на пенсионната възраст от 65 до 67 г., съкращаване на заплатите в държавния сектор, на пенсиите и различните помощи, намаляване на разходите за здравеопазване, образование и отбрана. Така Гърция се надява да икономиса 13,5 млрд. евро през периода 2013-2014 г.

Премиерът Самарас обеща на депутатите, че тези мерки за съкращаване на разходите ще бъдат последни и че нивата на заплатите и пенсиите ще бъдат възстановени, когато страната се справи с дефицита. „В рамките на няколко дни ние променяме неща, които трябваше да променим преди много години", подчерта той.

Докладът за Гърция на международните кредитори - т.нар. Тройка, е положителен, тъй като Атина "е изпълнила своите обещания", съобщи вчера председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. "Сега е наш ред да свършим своята", каза председателят на Еврогрупата.

Според АФП сега Атина вероятно ще получи отсрочка за връщане на парите или намаляване на лихвените проценти.