Пенсионират депутатски мерцедеси, сменят ги с народни коли

Животът

13-11-2012, 07:00

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

От парламента взимат 75 нови фолксвагена

18 депутатски мерцедеса отиват в пенсия след доставката на първите нови фолксвагени за народните представители, обяви главният секретар на НС Иван Славчов пред "Монитор".

Въпросните коли са ветераните на автопарка на законодателния храм, закупени са през далечната 1998 г. Освен че мерцедесите са чукнали 14 г., километражът на повечето от тях вече е превъртял 500 000 км. и това също ги прави за смяна.

Преди време парламентът пенсионира 30 от най-грохналите си возила. Част от тях бяха подарени на други институции. Така например с пенсионираните парламентарни мерцедеси  се уредиха в  жандармерията и гвардейците.

На този етап народните представители останаха с 60 лимузини, сред които мерцедесите в предпенсионна възраст, закупените през 2004 г. сребристи возила от същата марка, както и доставените през 1999 г. и 2007 г. БМВ-та.

Този дефицит сътвори миникриза, като се наложи законотворците да се редят на опашка, за да се доберат до свободна кола.

По думите на Славчов заедно с първите фолксвагени ще пристигнат и 3 лекотоварни автомобила. За първия транш от поръчката за освежаване на автопарка на НС щели да отидат предвидените за това в бюджета средства. Според план-сметката на парламента става дума за 1,63 млн. лв.

Така следващата година ще можем да освободим пари за микробусите, тъй като поръчката на 5 такива автомобила се провали, поясни Славчов.

Първоначалната идея бе с планираните за 2012-а пари да се закупят 20-25 коли, но бе решено вместо на традиционните лимузини на скъпи марки депутатите да се возят на народни коли.
По този начин се стигна до цена от 48 685 лв. за всеки от автомобилите, които трябва да влязат в депутатския гараж.

Като цяло се предвижда той да побере общо 75 нови фолксвагена. Общата стойност на разсрочената на 3 г. поръчка за освежаване на автопарка е 5 млн. лв.