Новият патриарх - доносник от ДС?

Животът

13-11-2012, 08:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"ВарнаУтре.бг" прочете досието на митрополит Кирил веднага след него

Митрополит получавал пенсия като офицер от Държавна сигурност

Всички сме заложници на Държавна сигурност и затова е необходимо избирателният патриаршески събор да се отложи. Това заяви пред БТВ богословът Дилян Николчев. Това трябва да стане с гласуване от църковния събор.

По устав църковният събор трябваше да се свика през пролетта. Св. Синод никога не се е свиквал на четири години. След разсекретяването на досиетата и смъртта на патриарх Максим е вече наложително, допълни Николчев. Изправени сме пред ситуация да се избере един от доносниците на Държавна сигурност. Така че могат дори да се изберат офицери на ДС и КГБ. От 11-те митрополити с досиета 10 са вербувани преди постигането на епископския сан, с изключение на сливенския Йоаникий, който е вербуван след това, каза богословът.

Според него най-драстичният пример е Симеон Западноевропейски, който е бил член на БКП, майор през 1976 г.,той е офицер от Първо главно управление на ДС и на КГБ. Навсякъде той изтъква, че не е вярващ, а вярва в ДС и ще направи всичко за победата на комунизма. Дали Светия Синод е скъсал с ДС след като Симеон получава пенсия като офицер от ДС, пита богословът, цитиран от novini.bg.