Дядо Кирил заплаши с наказание митрополит Николай

Животът

13-11-2012, 08:58

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Политиците нямало да повлияят на избора на нов патриарх

Изборът ми е легитимен, митрополит Николай спекулира, казва "длъжен" в писмото си. В устава няма такава дума. Това заяви избраният за наместник-предстоятел на Светия Синод дядо Кирил пред Нова телевизия. "Уставът дава право да се определи начина на гласуване. 12 души гласуваха изборът да бъде таен. Няма институция, която да гласува по телефона, а и така ще се наруши тайния вот", заяви още Варненският митрополит, цитиран от БЛИЦ."Трябваше всичко по-спокойно да протече след смъртта на дядо Максим, но аз не смятам, че е имало някакви кой знае какви борби. Конфликти нямаме с Николай. Моля медиите да са по-коректни. Слагат някои думи в нашите уста и тогава наистина се създават конфликти", каза още дядо Кирил.

"Собствеността на църквата е на целия народ. Тя е безценна. Има архиереи, които не смятат тези имоти за бащиния. Аз не съм продал църковно имущество", обясни наместник-предстоятелят на Светия Синод. "Бог, който въздава кръста, той дава и силите. С Божията сила и подкрепа и покровителството на Света Богородица, дядо Максим ни завеща "Достойно есть", ще изберем нов патриарх. Трябва да се продължи този църковен възход, който започна с поклонението пред дядо Максим. Той беше обединител, преведе църквата през най-трудните моменти - през атеизъм, разкол. Нямам основание да се оттегля, когато Светият Синод ме избира", каза още дядо Кирил.

"Не е възможно уставът да бъде променен. Църковно-народният събор се свиква само от патриарха. Ако дядо Николай беше по-диалогичен, това можеше да стане на миналия събор. Той има право на 40-дневно мълчание, но няма право да се отказва от събрание на Светия Синод, защото в устава има и наказания", заяви митрополит Кирил и по-този начин намекна, че за Николай може да има санкции.

"Моля всички политици и държавници да не смятат, че могат да повлияят на избора на нов патриарх. Нито предстоятелите на другите православни църкви, нито картели, нито политици, нито държавници ще повлияят на избора. Всичко става по Божия воля и на Света Богородица. Важни са делата, които свидетелстват какъв е човекът. Света Богородица ще ни води напред. И църквата, и целия народ", заяви дядо Кирил.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен