Шофьори на бунт, полиция варди Батаклиев (снимки)

Мисия Пловдив

13-11-2012, 11:35

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Шефът на „Градски транспорт“ към протестиращите: Вие съсипахте фирмата

Безпаричие, глад, натрупани кредити, до крайност опънати нерви, безизходица. Това накара кондуктори и шофьори да се съберат пред централата на „Градски транспорт“ АД и да поискат от мажоритарния собственик Ангел Батаклиев неполучените си заплати. Дружеството масово дължи 40 % неизплатени възнаграждения още от миналата и тази година, целите заплати от август и септември. Само някои са имали щастието да получат пари за август. „От 4, 30 часа сутринта сме застанали тук и настояваме да получим отговор и гаранции от самия Батаклиев. На хляб и сол сме със съпруга ми – аз бях кондуктор, той шофьор. Децата ни са гладни“, разказва пред Plovdivutre Албена Дечева, бивш кондуктор в „Градски транспорт“.

Протестиращите не бяха допуснати до кабинета на изпълнителния директор на дружеството. „Петков поиска да се бие с Атанас Кръстев от КТ„Подкрепа“, разказаха разгневените работници. Синдикалистите чакаха реакцията на Батаклиев заедно с протестиращите от 5 часа сутринта. Шофьорите поискали да спрат автобус със счупено стъкло, а колегата им зад волана едва не е минал през тях. На мястото се озовали 7 полицейски коли и над 14 униформени, разказа Петър Гидженов от КТ „Подкрепа“.

„За какво изпратиха толкова полиция. Не се е стигало до ексцесии“, недоумява синдикалистът.

Едва към 10 часа Ангел Батаклиев се появи с голям джип, в който беше със съпругата си. „Да спрете да се занимавате с глупости. Не дължа много пари. Дружеството има нужда от спокойствие, за да се възстанови от раните, които вие му нанесохте“, невъзмутимо каза собстевникът на „Градски транспорт“. Батаклиев дори си позволи да обвини работниците, че заради тях лизинговата компания му иззела 45 автобуса. После им обясни, че имало график за получаване на заплати. „Първи 60 % от заплатите си ще получат лоялните, останали в дружеството“, изстреля Батаклиев. Работниците обаче въобще не му мълчаха. „Дължите ни по над 1500 лева на човек. На мен специлано от миналата година общо над 3500 лева“, каза бившият шофьор Крум Касабов.

По думите на Гидженов 65 работници са подали искови молби за неизплатени заплати. 15 са започналите дела. "На всеки адвокатите на Батаклиев отговаряли, че няма неизплатени възнаграждения", недуомява синдикалистът. 

Работниците са решени, че докато парите им не бъдат дадени ще протестират пред централата на „Градски транспорт“. „Няма да се откажем от правата си. Не сме нито роби, нито крепостни селяни“, категорични са те.