Газпром дава старт на Южен поток на 7 декември

Портфейл

13-11-2012, 12:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Руснаците се споразумяха и със Словения

Руският газов гигант Газпром планира да започне на 7 декември изграждането на газопровода Южен поток.

Това съобщи генералният директор на компанията Алексей Милер след подписването в Москва на инвестиционното споразумение със Словения, което е последната зелена светлина за проекта.

Газопроводът е дълъг 3600 км и е предназначен да доставя руски газ на ЕС през Черно море. Ще преминава през Черно море и Балканите.

Той ще позволи на Русия да заобиколи Украйна, която в момента е основна транзитна страна. Преди време заради конфликт с транзитните такси между двете страни временно бяха прекратени доставките към страните членки на ЕС.

"Възнамеряваме да подпишем окончателно инвестиционно решение за морската част на 14 ноември и споразумение с България на 15 ноември", заяви Милер, цитиран от руските агенции. "Строежът ще започне на 7 декември", уточни той.

Южен поток е пряк конкурент на проекта за газопровод на ЕС Набуко, който държавите членки обсъждат с помощта на САЩ, за да намалят зависимостта си от руския газ. ЕС търси начини да разнообрази доставките си на природен газ, за да намали близо 30-процентния дял на Русия днес. Набуко трябва да пренася газ от Каспийско море и Близкия Изток за Европа през Турция.