Сдружение с проектозакон срещу имотните измами

Законодателната инициатива на НСНИ цели защита на клиентите

Проектозакон, разработен по инициатива на Националното сдружение на недвижимите имоти в България (НСНИ), предлага и въвеждането на застраховка „Професионална отговорност“ и сертификация на бизнеса.

От сдружението обявиха финализирането на проектозакона за регламентиране на дейността на агентите в областта на недвижимите имоти. Предвижда се той да бъде внесен в Народното събрание до края на годината.

Сред предложенията в него от сдружението предлагат идентификация на субектите с въвеждането на регистър на агентите и сделките, осъществени от тях. Основната  цел е да се защити интереса на потребителите и да ги предпази от злоупотреби.

Според Лъчезар Искров, заместник-председател на Управителния съвет на НСНИ, това ще даде публичност, която е предпоставка за намаляване на имотните измами. „Колкото по-публична е една фирма, толкова по-малка е вероятността за извършване на злоупотреби и работа в сивия сектор“, поясни той.
Един от акцентите в проектозакона е въвеждането на застраховка „Професионална отговорност“, която ще покрива нанесени щети в областта на недвижимите имоти. „Застраховката е гарант както за клиентите, така и за самите брокери“, допълни Лъчезар Искров. За администриране на дейностите, които са посочени в проектозакона, се предвижда създаването на специална камара, която да обедини всички фирми в сектора. Според данни на сдружението компаниите, които се занимават с търговия с недвижими имоти, са около 2000, като 260 от тях членуват в НСНИ.