Митрополит Гавриил: Григорий не може да оттегли подписа си

Животът

13-11-2012, 13:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Утре Светият синод ще разгледа всички становища по казуса

“Веднъж положен подпис не може да се оттегли", коментира Ловчанския митрополит Гавриил коментира публично заявеното намерение на Великотърновския митрополит Григорий да оттегли подписа си от решението на Светия синод за избиране на митрополит Кирил за наместник-председател на Светия синод.

Григорий се е консултирал с юристи, които са категорични, че общ принцип в правото е, че веднъж положен подпис не може да се оттегли, независимо под какъв документ, предава БГНЕС.

"В устава на Българската православна църква не се предвижда оттегляне на подписи, положени на протоколи на заседанията на Светия синод. Съгласно устава на БПЦ при взимания на решение от Светия синод се допуска изразяване на особено мнение, ако то бъде заявено и обосновано устно на самото заседание на Светия синод и се представи писмено 3 дни след заседанието. Такова особено Великотърновският митрополит не е изразявал", подчерта той пред БНР.

Утре Светият синод ще разгледа всички изразени становища, но ръководството на синода е убедено, че няма нарушаване на устава.

Днес Великотърновският митрополит Григорий в писмо до Светия синод на Българската православна църква заяви, че оттегля своите подписи под първата и втората част от Протокол №26/10.11.2012 г. от заседанието на Св. Синод/.

"Понастоящем все повече се трупат критики към светата ни Църква, особено по повод неспазване Устава на БПЦ, при избора на наместник-председател на Св. Синод", казва митрополитът. Той категорично настоява подписите му под този протокол (първа и втора част) да бъдат заличени и да не се зачита тяхната валидност.

 

На 10 ноември Светият синод взе решение със седем гласа "за", за наместник-председател на Св. Синод да бъде избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.