Няма опасност от криза с боклука, успокоява Фандъкова

Мисия София

13-11-2012, 14:07

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Липсва обаче финансиране за завода за отпадъци край София

Все още няма финансиране за същинската част от завода за боклук при софийското село Яна.

Това стана ясно след посещение на столичния кмет Йорданка Фандъкова, министъра на околната среда и водите Нона Караджова и генералния директор на ГД "Регионална политика" Валтер Дефа.

Според Дефа първият етап от проекта е главната стъпка към обработването на отпадъците.

"Добре е за гражданите, за околната среда и за човешкото здраве. В следващата фаза ще се опитаме да използваме отново отпадъка. В момента очакваме информация от България, на базата на която можем да видим дали условията са изпълнени и да пристъпим напред", коментира той.

Фандъкова успокои на свой ред, че няма опасност от криза с боклука в София, освен ако не се създаде изкуствено.

За екоминистърката Нона Караджова пък е важно отпадъците да бъдат сепарирани, а не депонирани в депата.

Първата фаза по проекта за депото "Садината" е приключила в срок. В рамките на първата фаза са изградени две клетки за отпадъци, пречиствателна станция, а до края на следващата година ще бъде и завършена и компостираща инсталация.

За софиянци е важно да се получи финансиране за втория етап от израждането на депо „Садината” и аз съм убедена, че сме на прав път, каза Фандъкова. 

Тя до края на седмицата ще изпрати информация до Европейската комисия относно въпросите, по които тя иска информация, и се надява да убеди комисията да вземе положително решение, за да отпусне средствата и за изграждане на инсталация за третиране на битови отпадъци.
Депо „Садината” е на обща площ около 33.5 хектара в местността „Садината”. Площадката е разделена на две функционални зони – депо с четири клетки и предварително обработване на отпадъците, която включва завод за механично-биологично третиране. 20 години е минималния период за експлоатация на депото, като за това време в него може да бъде събран 3 млн. тона боклук. Депото ще събира единствено остатъчния материал от отпадъците, които не могат да бъдат рециклирани.