"Пълна бъркотия" - думата на 2012

Животът

13-11-2012, 14:39

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тя най-добре описва духа на годината, посочват от Оксфордския университет

“Пълна бъркотия“ е думата на 2012 година. Точното значение на думата "omnishambles" е "ситуация, която е изцяло извън контрол, характеризира се от серия гафове и непредвидени неща".

Всяка година издателството на Оксфордския университет проследява как се променя английският език и избира дума, която отразява най-добре духа на годината. Обикновено то посочва отделни думи за британския и американския английски, предава БТВ.

Тазгодишният шампион за Америка е "gif" - съкращение за графичен файлов формат, който се използва за изображения в интернет.  

Думата "omnishambles" беше изкована от сценаристите на сатиричното телевизионно шоу "The Thick of It" ("Насред нещата"). Тя вече се прилага за всичко - от грешки на държавния пиар до пълната с кризи подготовка на Олипиадата.

Европейската финансова криза пък изкова думата "еврогедон" (eurogeddon), а технологиите осигуриха "втори скрийнинг" (second-screening) – да гледаш телевизия, докато използваш едновременно компютър.

Социалните медии популяризираха акронима YOLO (човек живее само веднъж/you only live once). В краткия списък влезе и стара дума, получила нов живот – "плебс" (Pleb), подигравателният епитет за хора от по-низша класа. Твърди се, че тя е използвана от британския министър Андрю Мичъл за полицейски служител. Той отрече, но подаде оставка.

Всички думи в краткия списък бяха сензационни за 2012 г., но според специалистите няма гаранция дали някоя от тях ще остане достатъчно дълго в употреба, за да бъде включена в Оксфордския речник на английския език.