Доверете се на инстинкта си!

Животът

13-11-2012, 15:39

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Учени доказаха, че интуицията ни води до правилни решения

Всички сме чували фразата "Довери се на инстинкта си". Е, оказа се, че наистина трябва.

Ново проучване показа, че когато трябва да избират между две възможности, разчитайки само на инстинкта си, участниците вземали правилното решение в 90% от случаите.

Проф. Мариус Ъшър и екипът му от Университета в Тел Авив съобщиха, че откритието им показва, че интуицията е изненадващо силно и точно средство.

За целите на изследването участниците гледали на компютърен екран поредица от бързосменящи се двойки числа. Всички числа, които се появявали от дясната страна на екрана, и всички числа от лявата страна били смятани за една група. Участниците трябвало да избират коя от двете групи числа има най-високата средна стойност.

Тъй като числата се сменяли бързо, между две и четири двойки на секунда, участниците не можели да запомнят числата или да направят математически изчисления. За да определят най-високата средна стойност, и двете групи трябвало да разчитат на интуитивната аритметика. Точността им нараствала с увеличаването на данните.

Когато им били показани шест двойки числа, участниците правели точен избор в 65% от случаите. Но при 24 двойки числа той нараснал до 90%.