Хипократовата клетва не прави лекарите крепостни

Бездействието на държавата, а не лекарите са заплаха за сигурността, обявиха от БЛС

Български лекарки съюз даде категоричната си подкрепа за исканията на колегите си от Центровете по трансфузионна хематология.

Според съюза до трагичната ситуация се е стигнало след необмислените административни реформи, направени без осигурено компенсаторно финансиране.

"Пагубно е дългото бездействие на институциите, довело до сегашната взривоопасна ситуация. Увеличението на мизерните заплати със 17 или 20 %, съчетано с орязване на другите приходи, няма да реши проблема. На фона на това са цинични обвиненията към работещите, че нарушавали Хипократовата клетва и застрашавали националната сигурност. Хипократовата клетва не прави лекарите крепостни. Колегите са решили да напуснат и да си търсят по-добра реализация в страната или в чужбина, в системата на здравеопазването или извън нея. А националната сигурност застрашават точно управляващите с нерешаването на проблемите", пише в нарочна декларация на БЛС.

От лекарския съюз смятат, че заплащането и условията на труд са на път да ликвидират и други специалности. Критично малкият брой анестиолози и ниските им заплати са на път да блокира оперативната дейност, на патолозите – диагностиката и лечението, особено на злокачествени заболявания, на педиатрите – лечението на децата.

"Именно затова ние настояваме за адекватно финансиране приоритетно на тези дейности и сме дали съответните предложения в бюджета, който се приема в момента. На думи, управляващите са съгласни с тези констатации, но конкретни действия значи да се увеличат средствата сега, точно с бюджета на държавата и на НЗОК. В противен случай, оставките на лекари и сестри може да обхванат цялата здравна система. Не е ясно, дава ли си сметка правителството какво значи това и как би се справило с подобно нещо, случило се наскоро в Словакия", се казва още в декларацията, подписана от председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов.

БЛС настоява заплатите на работещите в центровете незабавно да се увеличат двойно или да се увеличат с 50 процента и се върне старият начин за допълнително стимулиране.