Чакаме 11 милиона от софийския боклук

Мисия Пловдив

13-11-2012, 16:22

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Симеон Дянков с изненадваща инспекция на Колодрума

До края на седмицата проектът за пловдивския Колодрум ще получи финансиране от 3,6 милиона лв. Заповедта вече е подписана, утре ще бъде гласувана от кабинета, остава само да преведем парите. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков на днешната изненадваща проверка на строежа.

Вицепремиерът уточни, че средствата ще бъдат похарчени за изграждане на покрива, външната и вътрешна изолация и изграждане на пистата. Пред кмета инж. Иван Тотев, Дянков съобщи, че предстои Пловдив да получи и остатъка от средствата за софийския боклук. Става дума за близо 11 милиона лева. Въпросът ще бъде обсъден на последното заседание на кабинета за този месец – на 28 ноември, а парите ще бъдат преведени до края на годината. Това ще позволи по-добро планиране на тяхното изразходване и разпределянето им по проекти, посочи още Дянков.

Обсерваторията в Рожен е отговорност на БАН и се издържа от техния бюджет. Академията решава кой как да финансира. Министерство на финансите не е длъжно да намира допълнителни средства. Тази ситуация се повтаря вече 3 години – те заплашват, че ще затварят, а после се отказват. И този път ще стане така, убеден съм, заяви Дянков. По думите му това показва, че ръководството на БАН не може да извърши истински реформи, а като при комунизма чакало държавата да му даде пари.

В администрацията бонуси ще има само за най-добрите, за служителите, които са свършили повече работа. За пенсионерите вече посочихме, че ще изчакаме да видим дали бюджетът ще излезе на плюс. Това ще стане ясно в началото на декември. Повишение на заплатите в публичната сфера ще има, както е обещано за служителите в читалищата и библиотеките, за учителите и детските педагози. Останалите трябва да се обърнат към ресорните министерства, заяви още Дянков.