"Транзитираш или плащаш", настоява СДС за Южен поток

Политика

13-11-2012, 17:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не може България да прибира долар такса, категорични са "сините"

За СДС теста за изгодност и ефективност на проекта Южен поток е, ако българската страна се пребори за клауза, известна като „тразитираш или плащаш” за поне 85% от капацитета на проекта, който се предвижда да бъде 63 милиарда куб.м. и три долара транзитна такса.

Това заяви секретарят по политики на СДС – сектор енергетика Иван Сотиров.

Той припомни, че СДС има задълбочен анализ за технологичната невъзможност да бъде реализиран този проект и икономическа му неизгодност за България с категоричната оценка, че това е проект, който реализира руски геополитически интереси. Той дори не е българо-руски проект, той е изцяло руски проект с руско финансиране, както става ясно и от последните изявления на министъра на икономиката и енергетиката г-н Добрев, допълни Сотиров.
По думите му осъществяване на тези две условия ще бъде гаранция за ефективността на проекта Южен поток и по този начин ще бъде защитен българския национален интерес.

Знаете, че Украйна взима такава транзитна такса. Това, което сега се залага в проекта е България да взима транзитна такса малко над 1 долар, което е крайно неизгодно. Иначе и реакцията на президента Плевнелиев и на министъра на икономиката са показателни – начинът, по който те оценяват и реагират показва, че този проект е неизгоден. Плевнелиев даже се разграничи по един деликатен начин като каза, че този проект е отговорност на правителството и изрази своите опасения, които съвпадат с нашите, че този проект се прави зад гърба на ЕС, тъй като категорично не е заложено това, което се изисква от Европа. Знаете, че Европа има политика за диверсификация на доставките на газ и те искат 50% от трасето да бъде осигурено за транзитиране на газ и от други доставчици, не само от руската страна. В този смисъл България рискува и да изпадне в тежка колизия с нашите партньори от ЕС. При това положение няма как да направиш оценка на проекта след като не знаеш дали ще бъде изцяло руски транзит или ще има 50% осигурен капацитет, каза в заключение Иван Сотиров.