Задава се лавина от лекарски оставки

Животът

14-11-2012, 07:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Системата е заплашена от срив, алармират от БЛС

Масови оставки на лекари и сестри може да сринат цялата здравна система. Увеличението на мизерните заплати със 17 или 20 процента, съчетано с орязване на другите приходи, няма да реши проблема. Това предупредиха от Българският лекарски съюз. Според тях дългото бездействие на институциите е довело до сегашната взривоопасна ситуация.

Цинични са обвиненията към работещите, че нарушавали Хипократовата клетва и застрашавали националната сигурност. Тази клетва не прави лекарите крепостни. Колегите са решили да напуснат и да си търсят по-добра реализация в страната или в чужбина. А националната сигурност застрашават точно управляващите с нерешаването на проблемите, пише в декларацията на БЛС, публикувана на сайта на организацията. От там държат заплатите на работещите в кръвните центрове незабавно да се увеличат двойно или да се вдигнат с 50 процента и да се върне старият начин за допълнително стимулиране.

Освен в кръвопреливането, критично ниският брой и заплащане на анестезиолозите е на път да блокира оперативната дейност, на патолозите – диагностиката и лечението, на педиатрите – лечението на децата, заявиха от БЛС. Не ни се и мисли, какво ще стане, ако чашата на търпението прелее и в спешната помощ, коментираха от съсловната организация, предава бТВ.