Митрополит Кирил прави пиршество, Николай се моли

Мисия Пловдив

14-11-2012, 09:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В събота, след заседанието на висшия клир в сградата на Светия Синод, братята се събрали на софра

Три дни след погребението на патриарх Максим България осъмна с писмено послание от митрополит Николай. В писмото до братята от Светия Синод той заявява, че следващите 40 дни ще прекара в молитвено мълчание в памет на покойника. Така повелява християнската традиция. Ще служи света литургия в Пловдивската епархия и от амвона ще разпространява словото Божие, каквато е работата му като архиерей, научаваме от сайта на Пловдивска митрополия.

Още пред отворения ковчег на дядо Максим Николай обяви, че ще се допитва до Светейшия блаженопочинал отец като към учител винаги, когато има въпрос. Точно така би постъпил и той, каза пловдивският владика. Той моли братята тази проява на уважение към паметта на обичния наш Патриарх да не се тълкува като неуважение към заседанията Свети Синод, на които той ще отсъства до 15 декември.

По същото време се разбра, че митрополит Кирил е дал почерпка по случай избирането му за изпълняващ длъжността патриарх. В събота, веднага след заседанието на висшия клир в сградата на Светия Синод, братята се събрали на софра, допълва сайтът на Митрополията, цитирайки marica.bg. Най-старшият вече сред тях извадил скъпо уиски и щедро налял в чашите. Пиршеството продължило до късно, някои от братята се впуснали в поздравления и тостове в чест на новия си началник. Трима от 12-те, които са избирали Кирил за и.д. патриарх, не са се черпили. Единият - митрополит Николай си тръгна по-рано и това показаха телевизиите в съботния следобед. Другите двама, непоканени на „вечерята", не се знае кои са.

Интервю с Митрополит Кирил, наместник-председател на Светия Синод

- Ваше Високопреосвещенство, честито избиране на поста?

- Благодаря!

- С какво ще се захванете най-напред като и.д. патриарх?

- С организацията на избора за патриарх и с единството на БПЦ.

- Нима няма единство в БПЦ?

- Трябва да призовем тези, които са извън кошарата, както е казал Иисус, да не прескачат оградата, а да влязат през вратата.

- Как мислите да ги призовете?

- Да се помолим.

- Ние християните, се молим за упокой на душата на дядо Максим тези дни, както ни призова Пловдивският митрополит Николай.

- Е, да, ще скърбим всички. Но не трябва да седим със скръстени ръце. Ще се молим за дядо Максим. Защото не сме сираци. И света Богородица ще ни помогне заедно да запазим мира и да живеем смирено.

- Ще дадете ли пресконференция като и.д. патриарх?

- Ако реши Светият Синод, иначе аз давам изявления всеки ден.

- Чу се, някои владици се похвалиха, че сте почерпили щедро след избора ви?

- Е, тези, които бяха там... след заседанието. Но не това е най-важното.

- Значи наистина е имало пиршество.

- Не е било кой знае какво.

- Човещинка е, нали...

- Братята ме поздравиха.