При трус от 7 по Рихтер – рухват пет 19-етажни блока в "Борово"

Мисия София

14-11-2012, 10:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Сградите бяха засегнати от земетресението тази пролет

Пет 19-етажни блока в София са заплашени от срутване при евентуално земетресение от над 7 по Рихтер.

Това става ясно от експертиза, обследвала състоянието на високите сгради в квартал "Борово", засегнати от силния трус през май.

Въпреки успокоенията на сеизмолозите, че земетръси с магнитуд над 7 не са характерни за столицата, а и не се прогнозират, хората от въпросните блокове се тревожат.

Не само защото има потенциална опасност за живота и жилищата им, но и защото те самите трябва да се погрижат за обезопасяването на сградите, което излиза средно по 8000 лева на семейство.

Жителите на петте сгради, построени през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, обаче не са съгласни да се нагърбват с кредити.

"Искат да се укрепят 4-те външни стени на сградите. Това изисква дълбане на фундамента, до кота нула, и монтаж на стоманени части. Но това струва пари, а тук сме все стари хора. Децата ни и те са с ипотеки, взели са си свои апартаменти, не могат да се ангажират. Повече страх се насажда, отколкото има основание. Създава се психологическо напрежение", смята домоуправител на един от засегнатите блокове в "Борово".

Инж. Пламен Църноречки – кмет на район "Красно село", обясни, че постоянно контролира процеса на изготвяне на експертизата на блоковете, но по думите му няма друго решение освен собствениците да се погрижат за укрепването им.