Тайната на дълголетието? Добър брак и домашен любимец

Животът

14-11-2012, 13:45

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

72-годишно изследване разкри ключа към благоденствието

Любящо семейство и домашен любимец са ключът към дълготрайно щастие.

Това установиха в 72-годишна изследователска програма, в рамките на която били наблюдавани 268 мъже от младостта до старостта им.

Американските учени стигнали до извода, че успешният брак и близките отношения са ключът към щастлив живот.

Връзката между приятели и семейство е много по-важна, отколкото всички придобивки, наследени с раждането, като богатство или класа, става ясно от изследването.

Учените, които започнали програмата през 1940 г., установиха, че любящото семейство и съпруга е "много по-важно от притежанието на доверителен фонд или роднинство по права линия с член на Камарата на лордовете". Ръководителят на изследването на учените от Харвардския медицински университет Джордж Вайлант заяви, че според резултатите от него мъжете, които имат пълноценна връзка, са с по-дълга средна продължителност на живота.

Откритието за щастието е, че щастие е грешната дума. Правилните думи за щастие са емоционална интелигентност, връзки, радост и устойчивост. Щастието е много близо до хедонизма и късмета, посочи Вайлант.

Той уточни, че само четирима от 31 самотни мъже, участвали в изследването, все още са живи днес спрямо над една трета от мъжете с добри връзки. В проучването участвали млади, бели, здрави мъже, втори курс в колежа.