Вдъхновяват пловдивската бохема с младо вино

Пловдив Лайф

14-11-2012, 17:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Богата културна програма и мезета на тазгодишния божоле фестивал

Литературни четения, изложби, музика и танци ще съпътстват тазгодишното издание на фестивала „Дефиле на младото вино”. Събитието ще превземе 7 емблематични къщи в Стария град между 23 и 25 ноември. Това съобщи зам.-кмета Стефан Стоянов. Той посочи, че тази година ще участват 24 винарски изби, което е с над 40 на сто повече от миналата година. Този традиционен вече за Пловдив фестивал вече добива национално значение. Това личи и от факта, че президентът Росен Плевнелиев ще дойде лично, за да отвори първата бъчва.

Преди самия фестивал ще има „подгряваща” Седмица на младото вино. В понеделник 19-ти ноември ще се състои литературно четене в галерия Тракарт под надслов „Светът в чаша вино”. На следващия ден ще се открие изложба на карикатури в Етнографския музей. В сряда отново в център Тракарт ще бъде прожектиран филм за божествените покровители на виното – Загрей и Сабазий. В четвъртък в галерия „Червеното пони” пък ще бъде открита изложбата „Изкуството с младо вино”. За официалното откриване на фестивала в петък пък е предвидено тържествено шествие. Водена от рицари и от състава на ансамбъл Тракия, колоната ще потегли от сградата на Общината и след като премине по централната улица ще се изкачи до Лапидариума в Стария град. Там ще в 14:20 бъде отворена и първата бъчва. За събота пък с подкрепата на УХТ е предвиден цикъл от научни лекции за виното.

На 24-ти ще бъдат връчени и призовете Златен и Сребърен Граал. Кой да ги получи ще решават самите гости на фестивала. Със закупуването на билети всеки ще получава и анкетна карта, в които да посочи своите фаворити. Тази година ще има два вида пропуски – от 3 и 5 лв. С първите посетителите ще получават талони за 12 дегустации, а срещу по скъпите към предвидените 8 талона ще получават и специална чаша, която има гравирано с лазер лого на фестивала, което вече е запазена марка. Пропуските ще се продават на касата пред Общината, в Туристическия център до Пощата, в галерия Тракарт, както и във всички магазини и популярни локации в Стария град. За да се ориентират посетителите са подготвени и специални листовки, които указват местонахождението и името на къщите от фестивала, съобщи на свой ред Любозар Фратев.

Организаторите посочиха, че освен винарските изби тази година за първи път в „Дефилето на младото вино” ще участват и производители на местни и млечни продукти, както и занаятчии – бъчвари и майстори на керамиката. Затова те се надяват посетителите да надминат досегашния рекорд от 15 000 души.