Специалистите от кръвния център в Стара Загора оттеглиха оставки

Региони

14-11-2012, 15:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Общината ги награждава, здравният министър обеща по-високи заплати

Специалистите от Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора са оттеглили оставките, които колективно подадоха преди месец.

На този етап медицинският персонал, заедно с лекарския състав, оттеглиха своите оставки за напускане, съобщи д-р Милка Найденова - началник на отделение в центъра.

Причина за оттеглянето на оставките, освен опасността да се лишат лечебните заведения и болните в цяла Югоизточна България от безопасни кръв и кръвни съставки, е това, че специалистите са получили уверение от Министерство на здравеопазването за увеличаване на основните трудови възнаграждения с 16,63% от 1 ноември 2012 г.

Те са получили уверение, че ще има последващо увеличение на заплатите им с приблизително 15% от 1 януари 2013 г.

"Това е една от причините, поради които ние се събрахме и обсъдихме ситуацията", посочи д-р Найденова. Лекарите от районния център в Стара Загора осъзнават, че исканията им, които отправиха чрез отворено писмо до институциите и медиите, не могат да бъдат реализирани за две-три седмици.

"Това, че си оттегляме оставките не означава обаче, че не настояваме да ни се обърне нужното сериозно внимание, защото в цяла България стана ясно, че напрежение в мрежата действително съществува", каза още д-р Найденова и изрази надеждата си, че ще има политическа воля и съдействие, така че останалите декларирани искания ще бъдат взети под внимание.

Медицинският специалист посочи, че ако медиците не получат политическата воля от отговорните институции, рано или късно персоналът ще напусне трансфузионната система.

"Тогава резултатът ще бъде обезкървяване на цялата система", категорична е д-р Найденова.
Тя се съгласи с твърдението на министър Атанасова, че снабдяването с кръв е въпрос на националната сигурност, но допълни, че не е само ангажимент на трансфузионната система, а ангажимент на цялата държава.

По-рано през деня здравният министър Десислава Атанасова каза в Народното събрание, че поема ангажимент от 1 януари 2013 г. да направим всичко възможно и работещите в кръвните центрове да имат допълнителни средства за възнаграждение в размер до 17%.

"Гаранцията, която ми дадоха директорите на центровете е, че работещите ще преосмислят решението си и тези, които са подали молби за напускане, ще ги оттеглят", съобщи министърът.

Същевременно от община Стара Загора съобщиха, че на предстоящата в края на ноември сесия кметът Живко Тодоров ще внесе предложение за предоставяне на колективна награда на Районния център по трансфузионна хематология в областния град. Предложението, което трябва да разгледат общинските съветници, е наградата да бъде парична - в размер на 20 000 лева.

"Към настоящия момент никога не е имало недостиг на биопродукти за  лечебните заведения в обслужвания от центъра район. При атентата на 18.07. 2012 г. на летище Сарафово, Районният център осигури необходимите количества кръв и кръвни продукти за пострадалите при терористичния акт. През 2012 година е увеличен обемът на дейността на центъра спрямо 2011 година – повишен е броят на кръводарителите и количеството преработена кръв", пише в предложението на кмета Тодоров.

Както е известно на 19 октомври всички лекари и част от половината лаборанти и медицински сестри в центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора подадоха молби за напускане.

Решението на екипа за колективно напускане на кръвния център бе продиктувано от "непрекъснато променящата се дата" на обещаното увеличение на заплатите им и недостигът на персонал.

По-малко от месец след това - на 12 ноември, 38 лекари и медицински сестри от кръвния център във Варна също подадоха колективна оставка в знак на протест срещу ниското заплащане на труда им и лошите условия на работа. С тяхното решение, както и с намерението на старозагорските им колеги, цяла Източна България бе изправена пред криза свързана с кръвта и кръвните продукти.

На територията на страната има 5 кръвни центъра – в София, Плевен, Пловдив, Варна и Стара Загора.