Берлин поръчва електромобили made in Burgas

Мисия Бургас

14-11-2012, 16:42

Снимка:

Велина Савова

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Местната фирма производител смайва с пестеливост – километър пробег струва 1 стотинка

Еко коли, произведени в Бургас, смаяха с качество и пестеливост дори Германия, която се слави като един от титаните в автомобилния бизнес.

Само 3 месеца след като стъпва на пазара - бургаското возило на ток на фирма Vromos заинтригува Берлин, който побърза да поръча родното производство.

Сигурно се питате каква е причината за това? На първо място цената, която е изключително атрактивна за подобен род коли, обясни пред Burgasutre.bg главният мениджър на бургаската фирма Борис Червенков. Сред предимствата му е и ниският разход. Тук производителят смайва с пестеливост – 1 км пробег ви излиза точно 1 стотинка. Освен нисък разход колите са достатъчно маневрени, а за градски условия са просто чудесни.

„Всички автомобили сглобяваме в нашата производствена база в Сарафово. Получаваме детайлите от Китай, а електронните компоненти поръчваме от американски компании, които отдавна произвеждат такива. Те са с много добър сервиз по света, освен това имат представителства и в България. Всички части пристигат тук с контейнери, което отговаря и на въпроса защо избрахме точно Бургас – той е стратегически град, тук е пристанището, нямаме никакви транспортни разходи, пък и си го обичаме”, казва Червенков.

Колите на ток се ползват и с друго предимство – освен че данъкът им е в пъти по-нисък, те са освободени и от други еко такси. Собствениците им не плащат синя зона в централната част на града, а според националния план за действие  притежателите на “зелен” автомобил получават бонус 5000 лв. от държавата.

Упоритият труд на производителя е дал желания резултат – добри технически характеристики – 100 км/ч. максимална скорост и 150 км пробег в съчетание с ниска цена и красив дизайн. Всичко това описва возилото само в една единствена дума и тя е “cool”.

Електромобилът на Vromos по нищо не отстъпва на един Smart например, но е в пъти по-евтин от германското возило, дори Община Бургас е попълнила автопарка си с 2 електромобила, казва още Червенков.

Притежателите му могат да забравят за влизането в бензиностанции защото зареждането на батериите става у дома, в гаража и не отнема много време.

Освен двуместния модел Vromos Kiwi, който излиза около 10 хил. евро, фирмата предлага и четириместни возила, допълва Червенков.