Холдинг “Нов век” взема от Банев къмпинг Градина

Новините

14-11-2012, 16:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

На 29 октомври 2012 г. окръжният съд в Бургас е отхвърлил жалбата на Баневи срещу публичната продан на къмпинга, спечелена от фирма “Камп интернешънъл”.

Холдинг “Нов век” надделя над олигарха Николай Банев в съдебната битка за собствеността на къмпинг “Градина”, пише в. "24 часа".

На 29 октомври 2012 г. окръжният съд в Бургас е отхвърлил жалбата на Баневи срещу публичната продан на къмпинга, спечелена от фирма “Камп интернешънъл”. В близките дни ще бъдат окончателно оформени документите по сделката и като реален собственик на имота ще бъде вписан холдинг “Нов век”, свързан с "ЦКБ груп" и "Химимпорт", разкриха запознати.

Дотук се стигна, след като агенцията за приватизация заведе над 20 дела срещу фирми на Банев, за да си върне дългове за 4,5 млн. лв. Едно от тях бе за раздържавяването на “Хелио-тур-с” преди 12 г. Тогава бизнесменът купува 505 дка имоти - къмпингите “Градина”, “Каваци”, “Златна рибка”, “Веселие”, “Черноморец”, резиденция “Созопол” и три ресторанта. Правителството предлага тези апетитни имоти за 700 хил. долара и дава възможност на купувача да плати 40% в пари, а останалите - в бонове.

Банев обаче според агенцията за приватизация внася само първата вноска от 70 хил. долара и отказва да изплати остатъка от 630 хил. долара, като в следващите 12 г. стопанисва пълноценно имотите, без да прави сериозни инвестиции в поддръжката им.

Цели 8 г. продължава съдебната битка на държавата срещу олигарха, за да спечели делото за неизпълнение на приватизационния договор и на трите инстанции. За да си събере вземанията, агенцията вади през пролетта на 2012 г. на публичен търг къмпинг “Градина”. През май “Камп интернешънъл” го печели и превежда 1,7 млн. лв. - точно колкото Банев дължи заедно с лихвите за "Хелио-тур-с". Адвокатите на Банев обаче стопират сделката, като обжалват търга в окръжния съд в Бургас с мотив, че са допуснати процесуални нарушения.

С определение от 19 юли 2012 г. магистратите отхвърлят претенциите като недопустими. В средата на октомври обаче Бургаският апелативен съд в състав: председател Златина Иванова и членове Мария Тончева и Нели Събева, връщат делото в окръжния съд противно на установената съдебна практика и множество решения на Върховния касационен съд.

На 29 октомври 2012 г. Окръжният съд излиза с решение в полза на агенцията за приватизация, което не подлежи на обжалване. Председател на състава е Росица Темелкова, а членове са Даниела Михова и Таня Русева-Маркова. Те се аргументират, че сделката е законна, тъй като няма нарушения при търга. Депозираните 1,7 млн. лв. могат да бъдат усвоени от държавата, а новият собственик следва да влезе във владение на имота, коментираха юристи.

Те твърдят, че фирмата на Банев "Хелио-тур-с" е поискала наемите за следващия летен сезон да бъдат платени авансово. Така наемателите ще бъдат отстранени от обектите и ще се превърнат в кредитори на "Хелио-тур-с", което предвещава нови, дълги съдебни битки с неясен край.