Синодът реши: Кирил остава и.д. патриарх!

Мисия София

14-11-2012, 17:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Изборът на нов патриарх трябва да е най-късно до 6 март 2013

Светият синод потвърди решението си за наместник-председател на БПЦ да бъде избран Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, заяви главният секретар на Светия синод епископ Наум.

Той поясни, че писмата на митрополитите Григорий Търновски и Николай Пловдивски са станали известни първо в медийното пространство, преди да бъдат представени за разглеждане пред Светия синод.

Според официалната позиция на църковните старейшини заседанието от 10 ноември 2012 г. е законно, защото на него са присъствали необходимия брой митрополити. По време на заседанието никой от митрополитите не е изказал особени мнения и е бил съгласен с избора на наместник-председател.

От Светия Синод обясниха, че гласуването на временно оглавяваш БПЦ е тайно, защото така разкрива истинската воля на гласуващите.

"Заседанието е свикано не като редовно или извънредно, а като при извънредни обстоятелства, както е разпоредено при овдовяване на патриаршеския престол", се чете в позицията на Светия Синод.

След края на заседанието самият митрополит Кирил посочи, че няма основание изборът му за наместник-председател на БПЦ да се смята за противоречащ на каноните.

Както е известно шестима владици пропуснаха днешното събрание, което даде основание да се говори за бойкот от страна на противниците на митрополит Кирил.

Освен бойкотиращия пловдивски владика Николай, на събранието не се появиха Великотърновският митрополит Григорий, Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф, Западно и Средноевропейският владика Симеон, Плевенският владика Игнатий и Врачанският Калиник.

"Ние ще ги призовем да се върнат, да влязат през вратата на църквата, а не да прескачат оградата. Най-важното е да бъдем единни", заяви в началото на заседанието наместник-председателят на БПЦ.

От Синода допълват още, че най-късно изборът на нов патриарх трябва да се осъществи до 6 март догодина.