Да спасиш болницата в Девин било като да вземеш Наоми Кембъл

Животът

14-11-2012, 17:22

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Университетската болница в Пловдив в списъка на спасителите

Хората в Девин знаят кой иска да ги лекува след като си останаха без болница. Общинският съвет от родопския град е отправил предложение до три елитни лечебни заведение да открият филиал там. Набелязани са Университетска болница "Свети Георги", Пловдив, Военномедицинска академия и Правителствена болница „Лозенец“.

Кметът на Девин и контактна група са водели разговори с ръководството на трите болници, каза за Plovdivutre.bg. общинският съветник и член на здравната комисия в града Диана Чаушева.

Искаме в заключената девинска болница отново да се разкрият четири отделения – вътрешни болести, хирургия, детско и неврологично, допълни съветникът.

Общинарите предлагат на болницата, която приеме предложението им, да се учреди възмездно право за ползване на сградата на фалиралата общинска болница в Девин за 10 години. Припомням, че лечебното заведение в града бе затворено заради натрупани задължения от близо 2 млн. лева. След масови протести и скандирания, които огласиха и столичните павета, Симеон Дянков обеща  1 млн. лв. от държавата  и право на местните да изберат кой да открие дъщерно дружество в града.

Директорът на Университетската болница в Пловдив проф. Карен Джамбазов е запознат с желанието на девинчани. В тази връзка вече са водени разговори. Предстои в края на ноември Съветът на директорите на "Свети Георги" да разгледа предложението, плюсовете и минусите за разкриване на филиал в Родопите, научи Plovdivutre.bg.

Военномедицинска академия може да бъде в помощ на болницата в Девин, ако министърът на здравеопазването реши, че това е разумно, и срещу заплащане. Това каза ген. Стоян Тонев, началник на ВМА – София. Той сравни протегната ръка със следния пример: "В момента ситуацията с това предложение изглежда по следния начин: Това е все едно аз да искам да се оженя за Наоми Кембъл, но тя не знае".

Аз мога да поема Спешната помощ, но това може да стане със заповед и заплащане от Министерството на здравеопазването. Иначе болницата е общински ангажимент и на второ място ангажимент на министъра на здравеопазването, допълни ген. Стоян Тонев.

В списъка с предпочитани от девинчани болници не попада МБАЛ - Смолян, която се споменаваше най-често като вариант при разговорите на представителите на здравното министерство и на държавните институции с протестиращите жители. Пациенти на смолянската болница често се препращат за лечение в Пловдив или София, пък и нагласата на девинчани е, че не желаят да имат общо със Смолян, обясни Диана Чаушева.

Новият филиал, който ще се разкрие в заключената болница, ще обслужва около 27 хиляди души от Девин, Борино и Доспат. Дянков обеща милион за модернизиране на родопското лечебно заведение.