Енергото ни сменя дограмата

Парите

15-11-2012, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Нова програма за минимум 50 млн. евро ще заработи у нас през идното лято

Със сметката за газ или ток ще може да се изплащат инвестиции за енергийна ефективност. Нова програма с ресурс минимум 50 млн. евро ще заработи у нас през следващото лято, съобщава "Стандарт".

С нея ще се санират блокове и ще се инсталират нови и модерни високоефективни инсталации за отопление и охлаждане. Това каза на конференцията "Инвестиционни механизми за енергийна ефективност", проведена в посолството на Германия Александър Хаджииванов, главен експерт по енергийна ефективност към Европейската банка за възстановяване и развитие.

В момента банката преговаря с Министерството на икономиката, Фонд "Козлодуй" и газоразпределителните дружества у нас, за да бъдат уточнени условията, по които ще работи програмата. Идеята е компаниите, които доставят газ на домакинствата, да получат пари по грантова схема.

След това те да бъдат инвестирани в саниране на жилищни сгради и други мерки за повишаване на енергийната ефективност. Например в даден блок може да бъде инсталиран модерен газов котел, а на покрива й да бъдат монтирани фотоволтаични панели, обясни Хаджииванов. Инвестицията ще бъде платена от газоразпределителното дружество с парите от гранта.

След това домакинствата могат да връщат сумата разсрочено, например през сметката си за газ или да сключат отделен договор с доставчика си на газ, обясни експертът на ЕБВР. "Започваме с газоразпределителните дружества, защото отоплението с газ в България не е много разпространено сред жилищните сгради. А то е много по-ефективно от силно популярния вариант на ток", каза Хаджииванов. На по-късен етап в програмата може да бъдат включени и електроразпределителните дружества, но това предстои да бъде обсъдено.