Темида шамароса залята с киселина

Най-доброто от печата

15-11-2012, 08:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обезобразената Петя Стаевска ще търси възмездие в Страсбург

Петя Стаевска бе обезобразена през ноември 2008 г. пред офиса си на бул. "България", след като неизвестен извършител лисна киселина в лицето й. От прокуратурата твърдят, че бизнесменът Димитър Пачеджиев е платил между 3 и 5 хил. лв. на изпълнителя на поръчката.

Причината е, че Стаевска убеждавала приятелката му - дизайнерката Анна Фантуси, да го напусне. По делото са разпитани множество свидетели, които потвърждават, че е имало поръчка от страна на месаря.

Въпреки това председателят на състава съдия Весела Дончева приема, че всички доказателства в подбудителство са косвени и се основават на предположения. Съдийката се мотивира, че в хода на съдебното следствие не се е установила връзка между Пачеджиев и жертвата, както и защо именно той е привлечен под отговорност.

Според съдия Дончева разследващите органи не са си свършили работата докрай, а са се опирали единствено на една версия. В началото на разследването Пачеджиев изкара близо 2 месеца в следствения арест. Тогава основният свидетел - ексбаретата Манол Иванов, дава показания, че месарят го е накарал да наеме човек, за да извърши вендетата. В хода на разследването се установява, че Пачеджиев упорито е убеждавал определени хора да му помогнат да сплаши жертвата. Това потвърждава и самият Манол Иванов, който твърди, че бизнесменът е искал "Петя да бъде набита така, че да си личи и да не може на следващия ден да отиде на работа". След това Пачеджиев е дал задача на бившия командос да следи бизнес дамата и да докладва с кого се среща и с кого има интимни отношения.

Още двама свидетели споделят, че са получили снимка на жертвата с указания къде живее и какво работи. Мирослав Парушков например споделя пред съда, че ден след като Петя е залята с киселина, Иванов му казал, че предната вечер е разговарял с Пачеджиев и че месарят "с гордост му заявил, че все пак е намерил хора да му свършат работата".

Схемата на действието се потвърждава и от показанията на поредния свидетел в процеса - Калоян Леонов. Той също потвърждава за поръчка срещу 3000 лева. Въпреки тези данни съдът определя казуса с доказването на вина на Пачеджиев като "твърде проблемен".

Според съдия Дончева пред органите на досъдебното производство е стояло предизвикателството да разкрият прекия извършител, но са предпочели да хабят усилия и ресурс, за да търсят поръчителя.

В момента Стаевска, която все още се лекува от изгарянията по лицето си, е пуснала жалба срещу съдебното решение. Тя е на мнение, че оправдателната присъда е изключително несправедлива и я превръща от жертва на престъплението и в жертва на самото решение на съда.

"За мен съдийката не взема на сериозно работата на полицията и показанията на свидетелите", твърди Стаевска. Тя се кани да търси правата си докрай и дори да стигне до Страсбург. Жертвите на заливане с киселина у нас са над 25 през последните 20 години. Досега обаче съдебната система поради едни или други причини е изпратила зад решетките само един извършител.

Дори през 2010 г. премиерът Бойко Борисов лично се ангажира с въпроса за справяне с този изключително тежък проблем. Тогава Стаевска заедно с още три от жертвите на заливане с киселина - Мария Бонева, Христина и Ваня, се срещнаха с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.

В родния парламент също имаше широка дискусия по въпроса, премиерът Борисов настоя за промени в Наказателния кодекс, с които да се налага доживотна присъда за поръчителите на заливането с киселина, а физическите извършители да лежат в затвора поне 35 г. Подобна промяна обаче така и не се случи дори и след последната редакция на закона.