Македония – да нахлузиш чуждо име

Политика

15-11-2012, 09:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Некоректно е, народът решава, казва пред БГНЕС д-р Желю Желев

Това е некоректно. България би трябвало по-скоро да настоява ЕС да си смени начина на вземане на решения по такива интимни въпроси за всеки народ като името на собствената му държава, каза в интервю за БГНЕС първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев по повод срещата на външните министри на България, Гърция и Румъния на 12 ноември, когато се коментира на какви условия трябва да отговаря Република Македония за членство в ЕС.

"Никой друг народ няма да се съгласи да му нахлузят някакво друго име, защото не са съгласни с наименованието на неговата държава, каквото то съществува и е съществувало от по-рано", допълни д-р Желев по повод условията, поставени от Гърция пред западната ни съседка.

Принципно той категорично не одобрява такъв тип срещи, на които се коментира държава в отсъствието на нейни представители. И се връща във времето преди 20 години, когато България първа призна независимостта на Република Македония.

"Такава среща при разпадането на Югославската федерация се опитаха да направят гърците в лицето на Константинос Мицотакис. Той беше инициаторът да се свика среща на държавните ръководители и ръководителите на правителствата на съседите на Македония, на която да се обсъди какво ще правим с Македония, при това, без да е поканен представител на тази страна. Тогава си спомням, веднага казах, че ние няма да участваме в такава среща. Това прилича на някакъв империализъм – как така съседите ще седнат да решават твоята съдба, когато ти не присъстваш на тази конференция. Ние бойкотирахме конференцията и тя беше провалена. Смятам, че постъпихме правилно", категоричен е с днешна дата д-р Желев.

"Слава богу, тогава и парламентът, и президентът, и правителството бяха категорично с мнението, че България трябва да признае Македония и трябва да я признае първа, за да покаже, че тя няма никакви амбиции, никакви задкулисни намерения спрямо Република Македония. Ние не само признахме Македония първи, тогава ние убедихме министър-председателя на турското правителство Сюлейман Демирел, 15 дни след нас убедихме турците да признаят Македония. Веднага след това се хванахме с Русия. При Елцин използвах една слабост на руснаците, които като кажат, че този народ също така пише буквите на Кирил и Методий, това вече сваля всички бариери. Той се съгласи", разказва още президентът.

"Аз мисля, че тук вината е на ЕС, на ЕК е най-голяма. Как може тези въпроси да се решават с пълен консенсус, да държат такъв механизъм, чрез който друга държава (Гърция – бел.ред.) да налага, да определя името на своята съседка. Това е безобразие", категоричен е Желю Желев.