Първанови вдигат огромен палат

Животът

15-11-2012, 13:58

Снимка:

Всеки ден

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Имотът е част от бъдещ баровски комплекс с изглед към Витоша и София

Бившият държавен глава Георги Първанов ще се отърве от миризмата на мухъл в старото си жилище - панелката в столичния квартал „Красна поляна", и ще заживее нашироко. Месеци наред желанието на експрезидента да се бута в тясното апартаментче будеше недоумение у близките до него политици, защото го смятаха за недостойно за ранга му и финансите, с които разполага. Повече няма да им се налага да мислят за благосъстоянието на Георги Първанов, защото съвсем скоро той и съпругата му Зорка ще се нанесат в чисто нова къща, съобщи Vsekiden.com.

Палатът е част от бъдещ баровски комплекс на метри от западния вход за село Иваняне, с невероятен изглед към полите на Витоша и София и с доказано чист въздух.

Триетажна е къщата, която се вдига на мястото на купените от семейство Първанови 3 декара земя още през 2007 г. Тогава избухна скандал, че лично Зорка е сключила изгодната сделка за нивата и вместо за обичайните цени по онова време около 50-60 евро на квадрат е купила земята само за 5 лева квадрата. Общата сума, която семейството инвестира тогава, е 45 хиляди лева, както сочи и справка в последната данъчна декларация на експрезидента.

Повече от 5 години обаче земята пустеела, докато Първанови се ориентирали и проучвали кой да бъде строителят на палата им. Явно агент Гоце не губи ценното си време само в дребните политически сплетни в БСП, а активно мисли за благото на семейството си.

Строителите на място с охота разкрили, че от юни тази година фирмата „Блок 2001" се е заела с крупния градеж на имота, и то със специални изисквания към материалите. Тухлите например не били родно производство, а внос от Италия, както и че оградата за двата декара е от ковано желязо, каквото у нас излиза доста солено. Отначало работниците се опитаха да смотолевят, че палатът е замислен за голям бизнесмен, но се изпуснаха и един през друг заобясняваха, че точно там били нивите на Зорка - „над селското гробище".

Иначе огромната къща от 1000 квадрата разгъната площ нямало да бъде единак в района. Фирмата наела строителите за общо 6 двореца, които да се свържат в комплекс. А между тях вече се проектирало и изграждането не на един, а на няколко басейна. Първите новодомци обаче щели да са именно семейство Първанови, тъй като засега само тяхната къща е с почти готов екстериор. Яките стоманобетонни стени още са празни, но и с просто око се вижда, че стаите няма да са по-малки от 25 квадрата всяка.

Архитектурният проект обаче е с анонимен автор, тъй като нито купувачите, нито строителите са си направили труда да сложат задължителната информационна табела с данни за имота. Без да са сигурни за сумата, която Първанови влагат в него, експерти в областта твърдят, че подобен колосален строеж „гълта" минимум 100 бона, и то само за стените и инсталации като котле, комини и електрически и газови връзки.