ВСС прие оставката на Марковска, тя се кълне в КС

Клетвата ѝ ще бъде положена днес в 11 часа

ВСС прие оставката на Венета Марковска като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС).

От 22-ма гласували, 18 бяха "за", двама против, двама се въздържаха.

Венета Марковска има намерение да положи клетва като съдия в Конституционния съд, стана ясно от молба, която тя подаде тази сутрин до ВСС.

В нея Марковска моли молбата й да бъде разгледана своевременно на заседанието на ВСС, "тъй като в 11 часа ми предстои да положа клетва в Конституционния съд".

Според закона клетвата се полага в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента, на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. След това съдиите встъпват в длъжност.

Първоначално не стана ясно дали клетва ще положат всички четирима нови съдии – Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Венета Марковска, тъй като тя преди дни заяви, че ще положи ако прокуратурата я оневини. Мандатът на Евгени Танчев, Георги Петканов, Емилия Друмева и Владислав Славов изтече на 13 октомври.

На 31 октомври депутатите избраха зам.-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд (КС) от парламентарната квота.