Хиляди роми мамят Канада, търсят „убежище“ за пари наготово

Животът

15-11-2012, 16:43

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

България пак отсвирена за отпадане на визите за далечната северна страна

Роми от Чехия и Унгария масово търсят убежище в Канада като подават молби за статут на бежанци, съобщи на среща с регионалните медии в Брюксел евродепутатът Антония Първанова, член на делегацията по отношенията с Канада. Само за миналата година мераклиите за "политическо спасение" от Чехия са 3500, а от Унгария 4400, научи репортер на Plovdivutre.bg, който бе на посещение в ЕП по покана на Инфирамционното бюро в Бълагрия. 

Преди две години европейска делегация предлага на канадското правителство да промени законодателството си за бежанци, особено за страните членки на ЕС. Напливът на ромите да стават канадци никак не е случаен. "Проблемът е в техния закон. Канада им отпуска в продължение на 1000 дни помощи докато се разгледат молбите им и получат убежище", коментира Първанова.

Трафикът е организиран с помощта на адвокатски кантори. Искането на делегатите от Европа било да се промени срокът на помощите и да се определят групи страни и техните жалбоподатели, които имат основание да се счита, че по политически причини се налага да търсят убежище.

Миналата седмица е станало ясно, че канадското правителство намалило от 1000 на 45 дните за получаване на помощи. „Не ни изненада – хиляди молби бяха оттеглени. „Бежанците“ предпочетоха да не отиват в Канада“,обясни Първанова. 

По думите й делегацията от ЕП е очаквала да чуе срок кога визите за българи, чехи и румънци ще отпаднат. Канадците обещали, че чехите ще живеят и работят свободно в северната страна от 2013 г., а за България и Румъния засега отговорът за визите е отрицателен - въпросът се обвързва с Шенген.

"Едва ли не, че нас дори в Шенген не ни приемат, а ние сме тръгнали да искаме падане на визите", коментира Първанова.

Отказът да приемат страната ни в Шенген пък според някои експерти и европейски медии е свързан именно с желанието на българските и румънските роми да поживеят с европейски помощи, кандидаствайки за убежище. По мнението на анализатори спирането на България и Румъния за Шенген, както и заплахата за връщане на визовия режим за сърби, македонци и други народи на Балканите се дължат на това, че Западът налага карантина, за да се предпази от ромските малцинства. 

Никой не смее официално да назове проблема, за да не бъде обвинен в етническа дискриминация и расизъм, но изнесените данни ясно показват за какво става дума, коментира в. „Сега“. Играта на недомлъвки бе нарушена в Люксембург от Швеция, която също се включи в групата на недоволните. Нейният вътрешен министър Тобиас Билстрьом заяви на 25 октомври пред Съвета на ЕС: "Всички трябва да изпълнят задълженията си, преди да се присъединят към ЕС, и едно от тях е да подобрят съдбата на малцинствата." Той добави, че не е нормално в Европа да има два пъти повече кандидати за убежище от Сърбия, отколкото от Афганистан.