Еврозоната влезе в рецесия

Парите

15-11-2012, 12:46

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Икономиката на Европейския съюз расте

Еврозоната навлезе в рецесия. Икономиката й се сви с 0,1% спрямо трите месеца до юни, показват официалните данни на Евростат.

През предходното тримесечие икономиката на еврозоната се сви с 0,2%. В рецесия се навлиза след две поредни тримесечия на спад. В същото време дълговата криза продължава да се задълбочава, а безработицата достига рекордни нива.

В сравнение с блока на единна валута 27-членния Европейския съюз отбеляза растеж с 0,1% през третото тримесечие. Спрямо третото тримесечие през 2011 г. икономиката в еврозоната се е свила с 0,6%, докато в ЕС процентът отново е по-малък – 0,4%.

Българската икономика отбелязва растеж от 0,1% през третото тримесечие спрямо предходното и растеж от 0,5% спрямо същото тримесечие на миналата година, предава БГНЕС.

Икономиките на Германия и Франция отчитат растеж от 0,2%. Испания и Италия обаче отбелязват спад с 0,3% и 0,2% през третото тримесечие.

Свиването на японската икономика е още по-рязко с 0.9% след растеж от 0,1% през предходното тримесечие. Спрямо година по-рано икономиката на САЩ е нараснала с 2,3%, а на Япония с 0,2%.