Просветният министър поряза Рожен

Животът

15-11-2012, 14:26

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обсерваторията в Рожен ще живее до Коледа

Игнатов е против нарушаването на бюджетната дисциплина и пренасочването на пари

Не е редно да се нарушава бюджетната дисциплина и целево да се пренасочват суми, каза в Пловдив министърът на образованието Сергей Игнатов по повод вчерашното намерение на премиера Бойко Борисов, ако се наложи просветното министерство да финасира обсерваторията в Рожен. Игнатов е категоричен, че държавният бюджет е най-строгият и не бива да се нарушава разпределението му. Министърът присъства на откриването на новопостроен комплекс в Ректората на Пловдивския университет.

"Земеделското министерство и ековедомството предложиха договори, за да може обсерваторията да получи липсващите пари. Астрономическият център писка 250 хиляди лева, а ще получи 270", припомни Игнатов.

По думите му министерството вчера е имало гостовност да преведе 130 хиляди лева на обсреваторията, но министерството на земеделието вече било сключило спасителния договор за проект.

Припомняме, че според споразумението астрономическият център ще наблюдава и влиянието върху горите и околната среда.

„Но ако нещо се срине в тези проекти, ние ще помогнем от нашия бюджет. Едва тогава можем да се намесим целево“, допълни Игнатов. Според него разпределението на бюджета на Българската академия на науките (БАН) трябва да става в зависимост от приоритетите.

 „След като тя е национална, значи приоритетът е по-голям и не може да се раздава на калпак“, заключи министърът.