Дават 90 милиона за стаж на младежи във фирми

Мисия Пловдив

15-11-2012, 15:31

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

18 пловдивски гимназии ще изпращат стажанти в частния бизнес

Проект за ученически и студентски практики на стойност 90 млн. лева има намерение да реализира министерството на образованието и науката в началото на другата година.

Просветното министерсво е разработило концепцията за нова програма ''Наука и образование за интелигентен разтеж", обяви министърът на образованието Сергей Игнатов. Такава до момента у нас не е имало. Тя показва не само как да се харчат пари, а и цялостна визия за науката и образованието до 2020 г. Няма да е лесно с преговорите с ЕК, защото са малко страните, които имат такава програма, но пък всички вече са договорили пари за наука. 

По думите на Игнатов страната ни е единствена страна-членка в ЕС, която не се е споразумяла за средствата за наука и развитие.

Новата идея предвижда учащите да имат по 240 работни часа в реална среда. Над 2 000 са фирмите, които са подали документи да приемат студенти и ученици на стаж при тях през 2013 година. Стажовете ще са платени. 

В Пловдив 18 професионални гимназии искат да изпратят възпитаниците си на стаж в частния сектор, уточни шефката на РИО-Пловдив Иванка Киркова.