Франция – бомба със закъснител в сърцето на ЕС

Свят

15-11-2012, 20:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Списание "Икономист" засипа с критики президента Франсоа Оланд

Франция е „бомба със закъснител в сърцето на Европа”, пише в свой материал авторитетното издания „Икономист”.

Според либералния седмичник "Франция може да се окаже най-голямата опасност за единната европейска валута и кризата може да избухне още идната година".

Ексертите на изданието не пестят критики към новия президент Франсоа Оланд и неговия премиер Жан-Марк Еро, и двамата - социалисти.

"Нито г-н Оланд, нито г-н Еро са достатъчно смели ръководители, способни да наложат реформи пред лицето на една повсеместна опозиция", подчертава изданието.

То признава, че "правителството като че ли започна да гледа по-реалистично на сериозността на кризата и да разбира необходимостта от реформи, но имаме опасения, че тези промени в ориентацията напоследък са доста закъснели и недостатъчни".

В своя брой списанието изброява сериозни проблеми в редица сфери - икономиката е в стагнация, безработицата е висока, срив в търговския дефицит, "несъразмерна" тежест на държавата и влошаващ се бизнес климат и особено наложените от президента Оланд данъчни увеличения.

Според списанието обаче най-сериозният проблем е в това, че "елитът и електоратът не са готови на нови отстъпки на суверенитет на европейско ниво.