Предсказанията за живота през 2012 г., направени преди 25 години

Животът

15-11-2012, 17:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Крахът на световната икономика и световният глад са част от предположенията

През далечната 1987 г. Роналд Хъбард, същият който основава сциентологията, обявява едно предизвикателство пред колегите си фантасти: да напишат писма за бъдещето, в които да опишат как си представят живота след точно 25 години.

На хвърлената ръкавица отговарят редица писатели между които Айзък Азимов и Роджър Зелазни, включва се и нобеловият лауреат по физика Шелдън Глешоу, пише profit.bg.

Нека „разпечатаме“ тези писма отпреди 25 години и да се замислим как се промени нашият свят, кои опасности ни се разминаха, кои още тежат над нас и кои от прогнозите се сбъднаха. Безспорно 25-годишни прогнози се правят трудно, много трудно:

Шелдън Глешоу предполага икономическа диктатура на Япония

Американски физик, носител на Нобелова награда по физика от 1979, професор по математика и физика в Бостънския университет

През 2012 г. заплахата от ядрена война ще бъде ликвидирана, смята физикът.

Япония ще бъде център на световната икономика и под нейния контрол ще се окажат важна част от европейската икономика и американска промишленост. Страните-клиенти ще спечелят от тази икономическа диктатура на Япония, защото тя ще поддържа богатството и здравето на своите клиенти. Разцветът на света ще бъде свързан с Pax Japanica.

Ученият предполага още, че благодарение на развитието на генните изследвания през 2012 г. ще сме в състояние да лекуваме много болести като диабет, множествена склероза и болестта на Паркинсон, което за съжаление не се случва.

Робърт Силвърбърг очаква чудеса

Американски писател фантаст

Вярвам, че XXI век ще бъде век на ужас, чудеса и слава. И особено искам да откроя чудесата.

Орсън Скот Кард прогнозира крах на световната икономика

Американски писател

„Голямо щастие ще е, ако през 2012 г. някой отвори тези капсули и няма да му е безразлично какво има в тях“, заявява Кард. Той е песимист. Очаква, че през 2012 г. ще има крах на световната икономика, което ще струва на САЩ доминиращата им роля в света. Кард правилно предполага, че през 2012 г. основният враг на САЩ няма да е СССР, а проблемите в световната икономика.

Според него „новият световен ред ще израсте от глада, болестите и социалната неравностойност“. Африка ще се върне към племенния строй; Латинска Америка, останала без подкрепата на индустриално развитите страни, ще потъне в борба между аристокрация и пролетариат, ще рухне илюзията за единния ислям.

Айзък Азимов предвижда глад

Биохимик и писател фантаст

Ако не се унищожим един друг по време на ядрена война, на Земята през 2012 г. ще има 8-10 млрд. души, което ще доведе до глобален глад. Хората ще обвиняват за това Роналд Рейгън, защото твърде много се усмихваше и махаше с ръка.

Роджър Зелазни предрича бум на компютрите

Американски писател на фентъзи

Зелазни предполага бурен ръст на телекомуникационната индустрия, който ще преобрази и ще направи офисите много по-“роботизирани“. „Приятно е да видиш, че ще се появи общество, което ще живее без кеш и чекове“, заявява той.

Писателят предполага развитие на биотехнологиите, новите технологии в селското стопанство и промишлеността, космическите технологии, които ще освободят повече време на хората за отдих и образование.

„Аз също така искам да се възползвам от възможността да публикувам моята нова книга, която ще излезе както в печатна, така и в компютърна версия около Коледа на 2012 г. Още не съм решил как ще се казва, може би „Внуците на Амбър“, заявява авторът преди 25 години. Всички предпоставки за обещанието, дадено през 1987 г. са изпълнени, така че очакваме книгата.