20 000 ресторантьори излизат на протест

Животът

16-11-2012, 06:03

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Искането на участниците в т.нар. протест на масите е за отмяна на пълната забрана за пушене

20 000 ресторантьори, готвачи, сервитьори и собственици на заведения ще дойдат на протест пред парламента в София на 22 ноември от 15 ч, съобщиха пред "Труд" от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Искането на участниците в т.нар. Протест на масите е за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места, която е в сила от 1 юни т.г. По същото време демонстрации срещу законовата забрана ще има и във всички големи градове - Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас и т.н.

“Проблемът е икономически. Не знам дали някоя политическа организация ще опита да яхне протеста ни, но в бранша има голяма криза. Спадът на оборотите в заведенията вече стига 90%”, коментира Благой Рагин, председател на БХРА. Според него не може в значително по-силната икономически Германия в ресторантите да има зали за пушачи, а в България това да е забранено. “Не може с лека ръка да се унищожава цял бранш”, каза Рагин. И добави, че само през последната седмица в столичния квартал “Люлин” са хлопнали кепенците 8 заведения и малки ресторантчета.

“Като не могат да седнат и да запалят цигара в кафенето или след като хапнат в заведенията, хората просто не влизат”, даде пример собственик на малък ресторант в кв. “Белите брези” в София. Откакто застудя и масите пред заведението му не се ползват, той отчита значителен спад на оборота. “Това означава, че трябва да съкратя един от тримата сервитьори”, обясни той. Според него нарушаването на забраната за пушене е единственият начин да бъдат задържани редовните клиенти на ресторантчето. Поне 10 000 души са загубили работата си през октомври т.г. заради забраната, допълниха още от БХРА. По данни на НСИ към края на третото тримесечие заетите лица в сектор “Хотелиерство и ресторантьорство” намаляват с 10 700 души.